Johanna Benning

Vrouwelijk 1951 - 2013  (62 )


Persoonlijke informatie    |    Alles    |    PDF

  • Naam Johanna Benning 
    Roepnaam Joyce 
    Geboren 04 jan 1951  Valburg Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
    Geslacht Vrouwelijk 
    Verblijfplaats
    • Woonde 1e Melmseweg 7-9 in Veenendaal.
    Overleden 28 mrt 2013  Veenendaal Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
    Aantekeningen 
    • VEENENDAAL - Breien doet ze niet, haken en handwerken evenmin. Wel zwaait ze de scepter in autosloperij Pater aan de 1e Melmseweg in Veenendaal.

      Ze is charmant, welbespraakt en voelt zich in een mannenwereld uitstekend thuis. Joyce Pater troont achter een bureau in een kantoor van het bedrijf. Buiten een groot aantal sloopauto's en een grote hal waar onderdelen van gesloopte auto's keurig in rangorde wachten op een koper. Dat kan een garage zijn of een particulier.
      Je bent natuurlijk altijd goedkoper uit dan nieuw.
      Ze ontvangt haar gast vriendelijk en serveert koffie. Het blijkt dat we meteen al in de fout gaan.
      "Vroeger heette ons bedrijf een autosloperij", zegt Joyce. "Maar ook deze bedrijfstak gaat met haar tijd mee en is veel omvattender dan vroeger, we heten nu een autodemontagebedrijf". De organisatie van het bedrijf komt voornamelijk op Joyce neer. Haar man en eigenaar Wim Pater is veel onderweg. Hij is taxateur van verongelukte auto's voor een verzekeringsbedrijf, en gezien de toestand op de overvolle wegen wordt dat alleen maar meer. Hij dingt ook mee naar de koop van een schadeauto. Met collega's brengt hij een bod uit en de hoogste bieder is koopman.

      Hoe het voor Joyce begon
      Intussen gaat het bedrijf aan de Melmseweg in Veenendaal door.
      Joyce regelt, adviseert, weet wat er in en er uitgaat. Ze doet de boekhouding, kortom, ze is de baas. En het gaat haar goed af. Ze is vriendelijk tegen klanten, maar daarnaast zakelijk als het nodig is. Wie denkt dat ze een vrouw wel kunnen intimideren, komt bij haar bedrogen uit. Ze kent het klappen van de zweep al jaren. Ze is er vanaf haar trouwen ingegroeid.

      Ze vertelt hoe het allemaal gegaan is: Ik ben geboren in Valburg en trouwde in 1972 met Wim Pater. Zijn vader had hier de autosloperij. In 1975 nam Wim met zijn broer Jan de zaak over. In 1981 begon Jan in Ede een eigen bedrijf en werd mijn man eigenaar. Zo ben ik er ingegroeid. Natuurlijk moet jewel eens van je afbijten, maar dat leer je wel. Er wordt wel eens een mop verteld, ik vertel er dan ook een. Met mannen omgaan vereist een andere taktiek dan met vrouwen. Ik heb het geleerd in de praktijk".
      Het bedrijf wordt omgeven door veel en hoge bomen. Vanaf de Rondweg en Nieuweweg is er niets te zien. "De gemeente heeft ons wel eens vriendelijk gevraagd of we niet wilden verkassen. Dat willen we uiteraard niet. De gemeente gedoogt ons en maakt het ons niet moeilijk. We hebben een heel goede verstandhouding met hen, gelukkig maar".

      Autorecycling
      Het bedrijf is aangesloten bij autorecycling Nederland, die waakt voor een milieuvriendelijke afvoer van kwalijke stoffen zoals olie, accuzuur en andere voor de gezondheid niet bevorderlijke stoffen.
      Een autosloperij heeft nog altijd het imago van een soort wilde, handje klap handel. Die tijden liggen ver achter ons. In het kantoor van Joyce hangt de muur vol met voorschriften, diploma's, certificaten en andere reglementen waaraan de huidige autodemontagebedrijven moeten voldoen. In de wilde jaren van de autosloperij waren er wel zo'n zestienhonderd bedrijven en bedrijfjes. Door de strenge eisen is de bedrijfstak behoorlijk gesaneerd en zijn er nu nog een derde van over. De beste en goed georganiseerde bedrijven hebben zich gehandhaafd. Daar hoort ook het bedrijf van Pater bij.

      Werkwijze
      Wim Pater koopt schadeauto's of garages bieden ze aan. Ook particulieren brengen hun afgekeurde wagen naar het bedrijf. Daar worden de nog goede onderdelen er uit gehaald en opgeslagen in een groot magazijn. De carrosserie die uiteindelijk overblijft en waar niets mee te doen is gaan naar de Fa. de Ruiter waar ze als een dubbeltje worden platgedrukt. Het einde van de auto. De voor het milieu gevaarlijke stoffen worden in een tank op het terrein opgeslagen. Die tank wordt door de Vlietgroep, een bedrijf dat daarin gespecialiseerd is, opgehaald. Daarvoor krijgt het autodemontage bedrijf een vergoeding van Recycling Nederland.
      In opdracht van deze instantie wordt een bedrijf elk jaar gekeurd. Als het maar iets knoeit met giftige stoffen kan het afgelopen zijn.
      "Door al die handelingen en voorschiften", zegt Joyce, "is er veel papierwerk. Vroeger was alles makkelijker, iedereen deed maar. Die tijd is voorbij, en dat is beter ook. Je moet zorgen voor een goed milieu, dat is in ieders belang".
      Zowel Joyce als haar man Wim hebben een cursus bedrijfshulpverlening gedaan. De oudste dochter van de Paters werkt inmiddels ook in het bedrijf. Het gaat ze daar aan de Melmseweg uitstekend. Ze hebben hun zaken voortreffelijk voor elkaar. De wilde tijd, dat iedereen op een stuk weiland een autodemontagebedrijf kon beginnen, is voorbij. De autodemontagebedrijven van nu zijn goed georganiseerd en milieuvriendelijk. De firma Pater aan de Melmseweg in Veenendaal is er daar één van.
    Persoon-ID I5309  Pater Amerongen
    Laatst gewijzigd op 3 feb 2018 

    Vader Benning 
    Moeder Jansje Bremmer 
    Gezins-ID F3012  Gezinsblad  |  

    Gezin Willem Pater 
    Kinderen 
     1. Jacqueline Pater
     2. Andrea Pater
     3. Sylvia Joyce Gerdina Pater
    Laatst gewijzigd op 14 apr 1998 
    Gezins-ID F1797  Gezinsblad  |