Kors Pater

Mannelijk 1876 - 1960  (83 )


Persoonlijke informatie    |    Media    |    Bronnen    |    Alles    |    PDF

 • Naam Kors Pater 
  Geboren 19 nov 1876  Leersum Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [1
  Geslacht Mannelijk 
  Beroep jachtopziener tevens onbezoldigd rijksveldwachter 
  Verblijfplaats
  • Kwam op 12 apr 1928 van Renswoude naar Leersum D 47 dat op 1 okt 1949 het Leersumseveld 1 werd.
  Overleden 18 mei 1960  Leersum Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [2
  • Doornse Courant. 20-05-1960
   Leersum
   K. Pater +
   Nog vrij onverwacht is woensdagochtend op 83-jarige leeftijd overleden de heer Kors Pater. De heer Pater was vooral voor de oud-Leersummers een zeer bekende figuur.
   Nadat de overledene gedurende 28 jaar jachtopziener In Renswoude was geweest, kwam hij in 1929 naar Leersum, waar hij het toezicht kreeg over de Leersumse Plassen, die toen eigendom waren, van de heer Verloop. Toen de heer Pater 40 jaar jachtopziener was, werd hij gedecoreerd met de ere-medalje brons van Oranje-Nassau.
   Ook in de bezettingstijd zat de heer Pater niet stil en toonde hij zich een goed vaderlander. Zo werd onder zijn leiding een ondergrondse schuilplaats gemaakt. in het Leersumse Veld, die zelfs
   voor ingewijdennog moeilijk te vinden was. Ook voor deze vele en goede diensten ontving de heer Pater een onderscheiding van de Landelijke Verzetsorganisatie.
   Zaterdagmiddag zal het stoffelijk overschot op de Nieuwe Algemene Begraafplaats te Leersum worden ter aarde besteld.
  Begraven 21 mei 1960  Leersum Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  • Nieuwe Begr.pl.
  Aantekeningen 
  • Kors kwam omstreeks 1899 naar Renswoude waar hij tot 1928 jachtopziener op het landgoed van Baron Taets van Amerongen werd. Uit een krantenknipsel uit 1925 blijkt dat hij dit beroep niet zonder gevaar voor eigen leven heeft uitgeoefend. In dit krantenknipsel staat n.l. het volgende te lezen:
   RENSWOUDE
   Jachtovertreding gevolgd tot poging tot doodslag.
   In de nacht van Maandag op Dinsdag j.l. werden door den rijksveldwachter J.K. van Donselaar en den jacht opzichter K. Pater te Renswoude in het veld een tweetal bekende jachtovetreders, genaamd G.V. en M.D. v H., beiden uit Veenendaal, aangetroffen terwijl zij met lichtbak en geweer bezig waren om wild en schadelijk gedierte te schieten. Stroopers en politie gingen na een wilde jacht door de waterlossing nabij de "Roode Haan". Toen de jachtopziener K.P. zich midden in de beek bevond, loste G.V. een schot op hem, gelukkig zonder hem te treffen. De hagel kwam in de onmiddelijke nabijheid van hem in het water terecht. De uitstekend afgerichte politiehond van den jachtopziener kwam toen in actie. Op een schitterende wijze stelde hij den persoon die zijn baas het leven had willen benemen. Was de jachtopziener zonder hond geweest, de misdadiger was vermoedelijk ontvlucht. Nu echter werd hij door de gemelde politiemannen gearresteerd en is hij reeds in het Huis van Bewaring in Utrecht ingesloten. De tweede persoon werd ook achtervolgd en verbaliseerd. In beslag werd genomen een jachtgeweer, een carbid lantaarn, vijf geschoten konijnen en een haas. Hulde aan de kranige politiemannen, die in een groot gevaar hebben verkeerd. We wisten niet dat er in deze omgevin individučen rondliepen, die er niet tegen opzagen een mensch als een hond neer te schieten. We vertrouwen erop dat de strafrechter hem een voorbeeldige straf zal toedienen.

   Het landgoed behoorde bij de familie Lagerweij. Dat werd verkocht aan de familie Verloop. In 1929 trad Kors in dienst van de heer J.W. Verloop, die pas eigenaar van het Leersumse Veld werd. Toen hij in 1941 zijn bezit weer verkocht aan Staatsbosbeheer, trad Kors bij deze instelling in dienst.

   Het boekje Luizen in de Pels door Loek Caspers (ISBN 90-73854-05-9) beschrijft o.a. een stuk over Het Leersumse Veld, het gebied waar deze familie Pater woonde.
   De familie was zeer betrokken bij het verzetswerk, hadden regelmatig onderduikers in huis en werden door de verzetsmensen "opa" en "oma" genoemd. In deze tijd woonde hij en zijn vrouw met zes kinderen, in een huis op de grens van Leersum, Woudenberg en Maarsbergen in het Leersumse Veld. Het Leersumse Veld was "Sperrgebiet" en er mochten eigenlijk geen Nederlanders komen. Kors wist echter hoe hij de Duitser aan moest pakken. Hij was allerminst verdacht en kon daarom in het Leersumse Veld veel regelen. Dat Kors ook in de oorlog voor niemand op zij ging bewijst het volgende. Op een zekere dag kwamen de Duitser een huiszoeking doen, want ze vermoedden dat er in een stenen schuur aan de overkant van de plassen, auto's verborgen waren. De schuur was eigendom van Staatsbosbeheer. De leden van het gezin, inclusief een bezoeker (die tevens lid was van de plaatselijke verzetsgroep), werden buiten met de handen omhoog tegen de muur gezet, terwijl Klara met de Duitsers naar binnen moest voor een huiszoeking. Net toen de spertijd inging, kwam Kors thuis met konijnen die stropers gestrikt hadden. Toen de Duitsers tegen hem begonnen te schreeuwen zei hij: "Kalm aan maar, ik moet eerst die beesten kwijt", en legde rustig de konijnen neer. Toen hem gesommeerd werd de sleutel van de schuur af te geven, zei hij deze niet te hebben. Het antwoord van de Duitsers was: "Je moet zeggen waar de sleutel is, anders gaat de boel de lucht in."Kors bleef doodkalm en antwoordde: "Dan gaat de hele boel de lucht maar in; ik heb die sleutel niet." Dit herhaalde zich nog twee keer en toen waren de Duitsers ervan overtuigd, dat niemand om een sleutel, vrouw, kinderen, het huis en zichzelf zou laten opblazen. De sleutel zat echter de hele tijd in Kors zijn zak. Wel werd hun bezoeker meegenomen, maar deze werd na tien dagen weer vrijgelaten.
   In het Leersumse Veld werden ook schuilplaatsen gemaakt. De Leersumse verzetsgroep bouwde een onderkomen met behulp van hout dat Kors met paard en wagen naar de uitgekozen weg sleepten. Hij was bestemd als bergplaats voor de verzetsgroep en er kon in geval van nood in geslapen worden. De inrichting werd ontvreemd uit een Duitse observatiepost aan de Verloopweg in Leersum. Het onderkomen werd ook wel eens gebruikt voor "probleemgevallen", zoals voor een drietal Armeničers die gedesserteerd waren uit het Duitse leger.

   Op zondag 3 december 1944 vond een zestienjarige jongen uit Leersum de dood toen hij met zijn windbuks het Veld in ging. Vermoedelijk zagen enige Duitsers hem aan voor een gezochte piloot, die kort daarvoor uit zijn neergeschoten vliegtuig gesprongen was. Kors vond, samen met zijn door de politie getrainde hond, de jongen op 7 december in een kuil vlak bij de schuilplaats van de Armeničers, zij werden door Kors zoon Marinus gewaarschuwd dat ze ondergronds moesten blijven. Dit stond de heren echter niet aan en zij werden overgebracht naar een ander onderduikadres.

   In 1950 ontving hij de ere-medaille in brons verbonden aan de Orde van Oranje Nassau, ter gelegenheid van de verjaardag van H.M. de koningin, in verband met zijn vijftig jarig jubileum als jachtopziener. De burgemeester van Leersum, de heer W. Martens spelde hem de eretekens op en er volgde een toespraak van de inspecteur bij Staatsbosbeheer, ir. H.W. Schenkenberg van Mierop en de directeur van de instelling, dr. J.A. van Steijn.

   Een kranteartikel verteld dat Kors Pater 50 jaar jachtopziener is. Hij was toen 73 jaar en kreeg een ere-medaille in brons, verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau uitgereikt door burgemeester W. Martens van Leersum. Een ander kranteartikel vertelt dat: "Oud-jachtopziener Kors Pater in Leersum Overleden"

   Bospad binnenkort vernoemd naar verzetsstrijder Kors Pater.
   Leersum - Ter gelegenheid van het feit, dat 50 jaar geleden een einde is gekomen aan de Tweede Wereldoorlog zullen er op 4, 5 en 12 mei allerlei activiteiten plaats vinden. Eâen ervan is de vernoeming van het bospad, dat van de M.C. Verloopweg loopt naar de Heulweg, naar de verzetsstrijder Kors Pater. Deze boswachter op het Leersumse Veld heeft daar vele onderduikers gedurende de Duitse bezetting verborgen gehouden voor de vijand. Zonder discussie kon de Algemeen Bestuurlijke Aangelegenheden (ABA) met het collegevoorstel in haar vergadering van dinsdagavond accoord gaan.
   Op 5 mei 1995 werd door zijn kleinzoon Kors Pater, ook boswachter, het Kors Paterpad te Leersum onthuld.
   Op woensdag 23 maart 2005 hebben kinderen van de groepen 6 van de Leersumse basisscholen nieuwe eikenbomen geplant bij dit Kors Paterpad.
  Persoon-ID I508  Pater Amerongen
  Laatst gewijzigd op 16 okt 2010 

  Vader Kors Pater,   geb. 01 feb 1837, Maarn Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 02 feb 1912, Amerongen Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 75 ) 
  Moeder Gerrigje van Grootveld,   geb. 03 mrt 1841, Maarn Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 17 apr 1913, Amerongen Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 72 ) 
  Getrouwd 04 apr 1861  Maarn Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [3
  Aantekeningen 
  • Volgens bevolkingregister van Maarn blad 133 hebben ze nog bij zijn vader in huis gewoond. Ze vetrokken 30-11-1868 naar Leersum en nemen Willem en Grietje mee. Uit het bevolkingsregister van Woudenberg nr. van het blad 484 komen we deze familie ook tegen als ze op 09-03-1881 worden ingeschreven komende van Leersum. Hij is dan landbouwer. Ze gaan wonen op nr. 300. Opmerkelijk is dat Gerritje zonder haar man en met uitzondering van haar kinderen Grietje, Hendrik en Maatje op 23-02-1887 naar Amerongen verhuizen. Eerder vertrok Grietje op 02-11-1886 naar Amerongen. Hendrik wordt in februari 1887 ook genoemd, maar de opmerking van de ambtenaar "DR" is niet duidelijk. Maatje blijft kennelijk in Woudenberg.
  Gezins-ID F231  Gezinsblad  |  

  Gezin Klara Pater,   geb. 18 jan 1879, Woudenberg Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 02 dec 1970, Veenendaal Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 91 ) 
  Getrouwd 04 mei 1899  Maarn Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [4
  Type: Civil 
  Kinderen 
   1. Gerritje Pater,   geb. 24 mei 1900, Renswoude Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 05 feb 1973, Maarsbergen Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 72 )
   2. Klaas Pater,   geb. 23 jan 1902, Renswoude Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 24 jun 1964, Renswoude Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 62 )
   3. Cornelia Pater,   geb. 04 okt 1903, Renswoude Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 12 sep 1997, Maarssen Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 93 )
   4. Wulfert Pater,   geb. 28 dec 1904, Renswoude Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 26 aug 1994, Maarn Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 89 )
   5. Klara Pater,   geb. 10 dec 1906, Renswoude Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 06 sep 1908, Renswoude Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 1 )
   6. Kors Pater,   geb. 16 jan 1908, Renswoude Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 02 nov 1914, Renswoude Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 6 )
   7. Karel Pater,   geb. 19 apr 1909, Renswoude Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 30 jan 1983, Woerden Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 73 )
   8. Jan Pater,   geb. 28 aug 1910, Renswoude Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 14 aug 1998, Oldenzaal Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 87 )
   9. Jan Willem Pater,   geb. 21 dec 1911, Renswoude Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 18 jul 1991, Woudenberg Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 79 )
   10. Klara Pater,   geb. 17 jun 1913, Renswoude Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 17 mei 2001, Veenendaal Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 87 )
   11. Korlina Pater,   geb. 20 dec 1914, Renswoude Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 05 feb 2013, Amerongen Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 98 )
   12. Grietje Pater,   geb. 25 apr 1916, Renswoude Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 26 jan 2011, Woudenberg Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 94 )
   13. Kors Pater,   geb. 18 sep 1917, Renswoude Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 29 jul 1987, St. Catharines, Ontario (Canada) Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 69 )
   14. Dirk Pater,   geb. 19 mrt 1920, Renswoude Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 03 mei 2009, Nunspeet Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 89 )
   15. Maatje Pater,   geb. 31 aug 1922, Renswoude Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 13 nov 1952, Maarn Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 30 )
   16. Marinus Pater
  Laatst gewijzigd op 2 sep 2005 
  Gezins-ID F247  Gezinsblad  |  

 • Krantenartikel
  Pater Amerongen
  Pater Amerongen
  Krantenartikel over Kors

 • Bronnen 
  1. GA. Amerongen - PK.

  2. ovl. adv. PK.

  3. Gem. Arch. Maarn.

  4. PK, UA toeg. 481 inv. 888.