Willem Marinus Pater

Mannelijk 1920 - 1997  (76 )


Persoonlijke informatie    |    Media    |    Bronnen    |    Alles    |    PDF

 • Naam Willem Marinus Pater 
  Geboren 06 dec 1920  Amsterdam Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [1
  Geslacht Mannelijk 
  Beroep bedrijfsleider drukkerij 
  Verblijfplaats
  • Woonde 24-07-1941 Javastraat 83 I te Amsterdm, op 1 maart 1946 1e Ceramstraat 16 III en daarna Ceramplein 64 II.
   Vertrekt 01-03-1946. Komt op 01-12-1970 in Soest.
  Overleden 14 okt 1997  Soest Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [2
  • Woonde ten tijde van zijn overlijden bij de familie La Porte te Zwijndrecht. 078 - 6 10 30 70. Executeur testamentair.
  Begraven 20 okt 1997  Zeist Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [3
  • Alg. begr.pl. Woudenbergseweg.
  Aantekeningen 
  • Willem Marinus Pater. Zijn vader heette Jan Pater en zijn moeder was Maria Magdalena Everhart. Zijn groot vader was? Ja, zo kan je dat aangeven in ProGen, het programma waar alle steunpunten en bestuursleden mee werken.
   Ik heb bij Jan het volgende bij zijn geboorte (27-12-1885) staan:

   Zijn geboorte werd aangegeven door Antje Veenhuizen, een 36-jarige vroedvrouw uit Aalsmeer. Ze verklaarde dat Jan 's morgens om 10 uur werd geboren in het huis aan de Uiterweg nr. 191. De moeder van Jan, Willempje, was huishoudster en ongehuwd. Getuigen bij deze aangifte waren Peter Vermeer, gemeenteveldwachter, 35 jaar en Jan Lindenaar, klompenmaker, 60 jaar, beiden uit Aalsmeer. Als Jan 26 jaar is, wordt in de marge bij zijn akte vermeld dat Willempje het in de akte vermelde kind "Jan" voor het hare erkent. Dat was op 11061912.

   Dus Willem Marinus zijn oma was Willempje Pater, dochter van Jan Pater en Jannetje van der Kemp.
   Willempje kreeg 8 kinderen waarvan er 6 nog geen jaar oud werden. Ze had officieel 2 relaties. Echter Jan kwam als tweede kind van Willempje uit een onbekende relatie.
   Dus eigenlijk hebben we hier te maken met personen die eigenlijk geen Pater heten, maar wel van een Pater afstammen.
   Van Jan weten we dat hij alleen Willem Marinus kreeg. Die is nooit getrouwd geweest en heeft voor zover bekend geen kinderen. Daar dus, einde "Pater".
   Naast Jan was er nog een Klaas "Pater", een motor en rijwielhandelaar in Aalsmeer. Hij kreeg met Pieternella Middelkoop een Klaas "Pater" en een Jan "Pater" ook nog twee dochters Willy en Elly. (Willy is nog een tijdje lid geweest van de FOP.) Deze Klaas vertrok naar Johannesburg in Zuid Afrika en kreeg met N. Mercx een dochter Wilma een zoon Ludivicus en nog een zoon. Hiervan is verder (nog) niets bekend of daar nog "Paters" uit komen. Jan kreeg alleen twee dochters dus ook daar: einde "Pater".

   Deze kinderen van Willempje Pater zouden eigenlijk niet meer vermeld worden in een genealogie omdat het programma dat niet aankon. Immers zij horen niet meer in een genealogie. Maar wel in een Parenteel. Inmiddels is het programma wat aangepast en worden ook deze Paters vermeld.

   Nu deze meneer La Porte. Die heeft er voor gezorgd dat, alles wat voor ons van enige betekenis zou kunnen zijn, bewaard is gebleven. Na verwerking gaat het in ons archief.
   Zo zijn er veel foto's, zijn Oorlogszakboekje van het 2e Regiment Luchtdoelartillerie, zijn Persoonsbewijs, en vooral ook de toespraak die hij hield bij de begravenis van Wim te Zeist.
   Wim kwam bij de familie La Porte in huis nadat zijn moeder overleed. De familie La Porte dacht dat hij zou blijven tot hij zou gaan trouwen. Wim trouwde nimmer en bleef bij de familie La Porte.
   Als laatste vermelde de toespraak het volgende:
   Wim heeft zover wij weten geen familie meer. In Ieder geval geen familie waarmee hij contacten had.
   Hij is bij ons ruim 50 jaar in de familie geweest en daarom mag ik u als zijn broer, zoals hij mij altijd noemde bedanken voor het bezoek.
   Wij hebben het zeer op prijsgesteld, dat u bent gekomen om Wim de laatste eer te bewijzen.

   En zo eidigd een stukje Pater geschiedenis die eigenlijk niet zou hebben bestaan als we deze gegevens niet hadden gekregen. Nogmaals dank aan de familie La Porte.

   Bram Pater.
  Persoon-ID I4256  Pater Amerongen
  Laatst gewijzigd op 19 okt 2014 

  Vader Jan Pater,   geb. 27 dec 1885, Aalsmeer Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 22 sep 1970, Hoogeveen Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 84 ) 
  Moeder Maria Magdalena Everhart,   geb. 08 okt 1886, Sloten (N-H) Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 27 nov 1945, Ermelo-Nunspeet Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 59 ) 
  Getrouwd 24 feb 1916  Amsterdam Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [4
  Gezins-ID F897  Gezinsblad  |  

 • Foto's
  Pater Amerongen
  Pater Amerongen
  Een legitimatiebewijs zo als men dat gedurende de oorlog van 1940-1945 bij zich moest dragen.

 • Bronnen 
  1. CBG extract 0424918 - 18300 en PK vader.

  2. ovl. krt.

  3. ovl.krt.

  4. PK Jan.