Antonie Ekelmans

Mannelijk 1886 - 1974  (87 )


Persoonlijke informatie    |    Bronnen    |    Alles    |    PDF

 • Naam Antonie Ekelmans 
  Geboren 22 okt 1886  Zuilichem Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Geslacht Mannelijk 
  Beroep grondwerker 
  Overleden 06 jan 1974  Wieringerwerf Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Begraven 10 jan 1974  Algemene begraafplaats Middenmeer Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Persoon-ID I3124  Pater Westerkwartier
  Laatst gewijzigd op 9 apr 2006 

  Vader Gerrit Ekelmans,   geb. 19 aug 1852, Zuilichem Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 11 apr 1919, Zuilichem Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 66 ) 
  Moeder Kaatje Ekelman,   geb. 31 mrt 1852, Zuilichem Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 25 sep 1932, Zaltbommel Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 80 ) 
  Getrouwd 10 dec 1874  Zuilichem Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [1
  • Voogd van de bruid: Jan Ekelmans, toeziend voogd van de bruid: Jacob Ekelmans.
  Gezins-ID F692  Gezinsblad  |  

  Gezin Trijntje van Hemert,   geb. 31 aug 1892, Kerkwijk Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 31 aug 1974, Wieringerwerf Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 82 ) 
  Getrouwd 09 apr 1914  Kerkwijk Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [1
  Type: Civil 
  Aantekeningen 
  • Wieringerwerf 1969 - Vandaag zijn de heer A. Ekelmans (82) en mevrouw T. Ekelmans-van Hemert (76) woonachtig in het bejaardenverzorgingstehuis "Lelypark" te Wieringerwerf, 55 jaar gehuwd. Een mijlpaal die lang niet iedereen bereikt.

   De heer en mevrouw Ekelmans zijn van Gelderse afkomst; zij woonden resp. in Zuilichem en Kerkwijk. In laatstgenoemd dorp werd op 9 april 1914 het huwelijk voltrokken. De tijden waren niet rooskleurig, de verdiensten in de landbouw bedroegen toen voor de arbeiders hoogop 10 gulden per week. Daarbij kwam nog dat soms ver van huis af gezocht moest worden naar werk. Dit betekende in die tijd dat de heer Ekelmans soms weken achtereen van huis was. Zo werkte hij na de watersnood van 1916 aan het herstel van de dijk bij Anna-Paulowna. ook werd soms werk gevonden in de steenfabrieken. Dit ging zo jaren door. Totdat in 1930 op het gemeentehuis te Kerkwijk een bericht binnenkwam, waarin de aandacht werd gevestigd op vestigingsmogelijkheden in de droogvallende Wieringermeer.

   Het echtpaar Ekelmans zag nu kans om eindelijk eens een werkkring te verkrijgen, waarbij de man niet steeds ver van huis verbleef. De sollicitatie had het gewenste resultaat. Bij de Grontmij kon de heer Ekelmans beginnen om mee te helpen aan het in cultuur brengen van het land uit zee. In het nieuwe land waren natuurlijk nog geen woningen. Dus ging de nieuwe arbeider van de Grontmij in de kost op Wieringen. Maar in augustus 1932 was het zover de woning Kerkstraat was gereserveerd voor 't echtpaar Ekelmans. De Geldderse dreven werden voor goed verruild voor de toen nog zeer kale polder. Het leven in zo'n wordende gemeenschap had ook voor de familie Ekelmans een aparte bekoring. De heer Ekelmans ging later over de naar Grontmij en vervolgens naar Staatsbosbeheer. Later werkte hij als los arbeider op verschillende landbouwbedrijven.

   Nooit heeft het echtpaar er spijt van gehad de 'grote stap' van het oude naar het nieuwe land te hebben ondernomen. Zij zagen geleidelijk de Wieringermeer tot ontplooiing komen. En ook op 17 april 1945 ten onder gaan. De woning moest verlaten worden. Een koolschuur in de Langedijk was het eerste onderkomen. Later kon deze verwisseld worden voor een goede woning in Zuid-Scharwoude. Snel voltrok zich de wederopbouw van de Wieringermeer. Ook de woningen in Slootdorp herrezen weer. Spoedig kon de familie weer naar de geheel vernieuwde woning terugkeren.

   Het huwelijk werd gezegend met twee zoons en vier dochters. Allen zijn getrouwd. Na nog in een bejaardenwoning in de Pioniershoek in Slootdorp te hebben gewoond, zijn de bruid en bruidegom thans de gelukkige bewoners van kamer 41 in Lelypark. Een prachtig uitzicht, prettige directie, hulpvaardige meisjes, prima verzorging, gezellige sfeer ; een oase van rust op de bodem van de drooggelegde zee, die ook door de gestadige arbeid van deze pioniers geworden is tot een gebied waar het nu "goed werken en leven" is! De sociale voorzieningen van 1914 en die van 1969 verschillen wel hemelsbreed met elkaar! Er is wel "iets" veranderd! Met dankbaarheid, wordt dit ook door dit bruidspaar geconstateerd.
  Kinderen 
   1. Catharina Ekelmans,   geb. 24 aug 1914, Zuilichem Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 13 sep 2008, Hippolytushoef Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 94 )
   2. Petronella Ekelmans,   geb. 20 mei 1917, Poederoijen Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 27 jun 1998, De Bilt Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 81 )
   3. Gerrit Ekelmans,   geb. 31 dec 1917, Zuilichem Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 14 mei 1988, Middenmeer Noord-Holland Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 70 )
   4. Wilhelmina Ekelmans,   geb. 29 okt 1919, Zuilichem Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 21 nov 1996, Gameren Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 77 )
   5. Willem Ekelmans,   geb. 11 mei 1931, Zuilichem Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 21 jan 2014, Wieringwerf Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 82 )
   6. Gonda Henderika Ekelmans,   geb. 26 sep 1932, Wieringermeer Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 14 mrt 2005, Bilthoven Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 72 )
  Laatst gewijzigd op 9 apr 2006 
  Gezins-ID F716  Gezinsblad  |  

 • Bronnen 
  1. .