Anna Catharina Pater

Vrouwelijk 1840 - 1923  (83 )


Persoonlijke informatie    |    Media    |    Bronnen    |    Alles    |    PDF

 • Naam Anna Catharina Pater 
  Geboren 11 jan 1840  Leeuwarden Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [1
  Geslacht Vrouwelijk 
  Beroep modiste 
  Verblijfplaats
  • Woonde vanaf 6 october 1863 Grote Kerkstraat 65 boven te Meppel. Na Meppel woonde ze Tweebaksmarkt WZ C44. Verhuist 12 november 1907 naar Noordsingel 57 in het Gasthuis van Marcelis Goverts. Echter sinds 1 januari 1900 is ze hoofd van het gezin. (Bev. reg.)
  Overleden 28 dec 1923  Leeuwarden Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [2
  • Ongehuwd overleden in het Doopsgezinde Marcelis Goverts Gasthuis aan de Noordersingel te Leeuwarden, waar zij sinds november 1907 woonachtig was.
  Aantekeningen 

  • DAMES PATER IN DE MODE

   Het was 1817 toen de oudste dochter van Johan George Pater en Sjoukje Rodenburg te Leeuwarden ter wereld kwam. Haar naam was Grietje, maar ze werd Dite genoemd. Na Dite volgden er nog veertien kinderen. In totaal zijn er acht zonen en zeven dochters geboren. Deze schare kinderen zou in theorie voor een behoorlijk nageslacht kunnen zorgen, maar dit gebeurde niet. Van de in totaal vijftien kinderen huwden er slechts twee, vier zijn als baby overleden en de overige negen bleven vrijgezel.

   Het zal een drukte van belang zijn geweest in huize Pater. Enkele zonen verlieten Leeuwarden, maar de dochters bleven (op Sjoukje na, die nogal eens elders ging werken, zoals Meppel). Ze waren allen modinette van beroep en hadden later samen een vooraanstaande modezaak. In het boek 'Het meisje Mata Hari', geschreven door H.W. Keikes, staat op pagina 50 het volgende beschreven: "Op een dag ging ik met mijn moeder een nieuw hoedje voor mij kopen in een zogenaamde gesloten zaak van de dames Pater aan de Tweebaksmarkt. Mijn hele hart ging uit naar een wit fluwelen modelhoedje. Een wonder in mijn ogen. Ik mocht het oppassen, maar ik kreeg het niet, omdat het me volgens mijn moeder niet stond, maar ik was als kind wel zo slim om de ware reden te ontdekken: het was te duur".
   De dames Pater hebben o.a. gewoond: Heerenwaaltje L.nr.10, Tweebaksmarkt WZ C44-C48, Voorstreek nr.251 boven, Noorderweg O 88 boven, Tuinen B14 boven en Grote Kerkstraat nr. 65 boven. In de periode 1859-1865 was Jacob Pater, die banketbakker was, hoofd van het gezin. In deze tijd woonde broer Rudolph ook een korte periode hier in huis (komende van Amsterdam). Nadat Jacob in 1865 naar Krommenie was vertrokken werd eerst Catharina als hoofd van het gezin aangemerkt, daarna Sjoukje en sedert 1 januari 1900 Anna Catharina. Op 12 november 1907 ging de jongste en als enige overgebleven, Anna Catharina naar het doopsgezinde Mercelis Goverts Gasthuis aan de Noordersingel IJ 54, waar ze op 29 december 1923 overleed.

   In 1893 onderhield Anna Catharina een lijvige correspondentie met enkele neven van haar, wonende te Harlingen, Hoogeveen, Arnhem en Den Haag. Deze briefwisseling ging over de erfenis van 'Tante Neeltje'. Het bewijs van een familierelatie kon maar niet worden gevonden, alle speculaties ten spijt. Overgrootvader kwam hoogstwaarschijnlijk uit Duitsland, maar had ook gevlucht kunnen zijn uit Broek in Waterland wegens meningsverschillen met z'n vader, schrijft één van hen. Ondanks dat de dames Pater best wel een goed leven hadden, zagen ze de erfenis van Tante Neeltje als een goede voorziening voor de oude dag.
  Persoon-ID I31  Pater Leeuwarden
  Laatst gewijzigd op 1 jan 2021 

  Vader Johan Georg Pater,   geb. 10 okt 1793, Leeuwarden Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 18 jan 1860, Leeuwarden Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 66 ) 
  Moeder Sjoukje Rodenburg,   geb. (00-00-1794),   ovl. 06 sep 1863, Leeuwarden Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Getrouwd 24 jun 1816  Leeuwarden Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [3
  Gezins-ID F5  Gezinsblad  |  

 • Foto's
  Pater Leeuwarden
  Pater Leeuwarden

 • Bronnen 
  1. Openarchief.

  2. BS & Genlias.

  3. wiewaswie.