Arthur Ben Luuk Jan Pater

Mannelijk


Persoonlijke informatie    |    Alles    |    PDF

 • Geslacht Mannelijk 
  Aantekeningen 
  Tenminste nog één levende persoon is verbonden aan deze aantekening - detailgegevens worden niet weergegeven.
  Persoon-ID I2446  Pater Amerongen
  Laatst gewijzigd op 25 okt 2020 

  Vader Jan Jacob Pater,   geb. 08 mei 1929, Utrecht Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 16 okt 2020, Arnhem Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 91 ) 
  Moeder Paulina Louisa van Loenen,   geb. 26 mrt 1933, Axel Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 05 mei 2020, Apeldoorn Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 87 ) 
  Getrouwd 27 aug 1952  Den Haag Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Aantekeningen 
  • Het hele gezin werd lid van de Gerformeerde Gemeente.

   De Stentor
   dinsdag 28 augustus 2012
   Auteur: door Jeroen Pol

   Huwelijk met plaats voor Rode Kruis

   Jan en Paula Pater vierden afgelopen weekeinde met het hele gezin hun diamanten huwelijk. foto Maarten Sprangh


   APELDOORN - Hij liet zich niet tegenhouden door de regels. Als marechaussee was het niet de bedoeling om in de standplaats verkering met een meisje te krijgen.

   Jan Pater had echter heel goed door dat Paula uit het Zeeuwse Axel meer dan de moeite waard was. "Ik werd overgeplaatst, maar dat had ik er zeker voor over. Zo konden we samen verder in het leven." Het stel was maandag zestig jaar getrouwd.

   Hij koos voor Paula. Het betekende een overplaatsing voor Jan Pater. Hij maakte van de nood een deugd. Vond een leuke baan voor haar in zijn nieuwe standplaats Den Haag. Ze gingen trouwen en in Scheveningen wonen.

   Zijn loopbaan binnen de Marechaussee bracht Jan onder meer op de veerboten tussen Hoek van Holland en Harwich. Hij ging naar Apeldoorn voor verschillende opleidingen. En het lag in de planning dat ze naar Zundert zouden gaan, als nieuwe standplaats.

   "Maar als je niet katholiek was", herinnert Pater zich, "kreeg je daar geen woonruimte." Er volgden vier en half jaar in Hulst, waarna Apeldoorn de nieuwe standplaats werd. In Orden kregen ze via de Marechaussee onderdak. Pater ging nog aan het werk in Wezep en Nunspeet, maar de woonplaats bleef dezelfde. Van de Germanenlaan werd verhuisd naar de Kruizemuntstraat waar ze 27 jaar woonden. Elf jaar wonen ze nu tegen Welgelegen aan. Het stel heeft drie kinderen, zes kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen.

   Door het werk van Jan zat Paula vaak alleen thuis. Ze heeft daar altijd goed tegen gekund. Dankzij de gedeelde hobby van het uitzetten van autorally's werd ook veel tijd samen door gebracht. Naast de inspanningen voor de Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club was het stel ook erg actief in de caravanwereld. In 1960 kochten ze hun eerste caravan. Ze werden reisbegeleiders bij de Chateau/Home-Car Caravan Klub, waarbij Pater eind 1983 bij de oprichting was betrokken.

   Maar de meeste vrije tijd was duidelijk voor het Rode Kruis. Jan Pater werd mede dankzij zijn tomeloze inzet benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Maar hij is ook het enige erelid van de afdeling Apeldoorn. In de oorlog stond het Rode Kruis na een moeilijke periode klaar voor Pater.

   De belofte zich waar mogelijk in te zetten maakte hij helemaal waar. Hij speelde landelijk met name een grote rol bij de leden- en fondsenwerving en in Apeldoorn bij het opzetten van de jaarlijkse collecte. Ook bij de bouw van het Rode Kruis aan de Schuttersweg speelde Pater een belangrijke rol. "De opening blijft een hoogtepunt."
  Gezins-ID F692  Gezinsblad  |  

  Gezin Wilhelmina Bernarda Johanna Maria Berendsen 
  Kinderen 
   1. Mirte Andrea Pharailda Pater
   2. Shiron Marike Gerthilde Pater
  Laatst gewijzigd op 16 nov 1994 
  Gezins-ID F695  Gezinsblad  |