Hendrik Pater

Mannelijk 1951 -


Persoonlijke informatie    |    Alles    |    PDF

  • Naam Hendrik Pater 
    Roepnaam Henk 
    Geboren 31 mei 1951  Schottershuizen, Zuidwolde Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
    Geslacht Mannelijk 
    Beroep mode-adviseur, winkels in Ommen. Eind 2016 gestopt als modekoning 
    Verblijfplaats Adres:
    Ommen 
    Overleden
    • Ongehuwd. Vanaf z'n jeugd had Henk interesse in verkoop van kleding. Op zeer jeugdige leeftijd (bijna 14 jaar oud) ging hij werken bij de firma Dekker, een winkel met confectie en manufacturen. Hij was toen klein van stuk en kon amper over de toonbank kijken. Op 24-jarige leeftijd startte Henk als zelfstandig ondernemer een kledingzaak te Ommen. In het begin verkocht hij spijkerbroeken e.d van bekende merken, met een klein hoekje exclusieve kleding. Thans (2004) is hij eigenaar van drie bedrijven, allen gevestigd aan het Kerkplein te Ommen, op de nrs. 5, 7 en 11. Zijn partner Enrico heeft op nr. 10 een kapsalon.
      Onderstaand artikel stond op 3 april 1996 in de krant 'Nieuws uit Ommen': HENK PATER - BETAALBARE HAUTE COUTURE
      Henk Pater is modeadviseur en hij wordt op Kerkplein 7 bijgestaan door assistente Elly, terwijl de winkel op Kerkplein 5 wordt geleid door Maartje en Tiny. HB MODE, Kerkplein 7 heeft een royale, gastvrije entree die correspondeert met de aanwezige pret a porter-collectie van grote couturiers. De eerste lijn in deze mode is onbetaalbaar, maar in de tweede lijn, zoals Henk Pater deze verkoopt, heeft de kleding een aantrekkelijke prijs die rond duizend gulden ligt. State of Montana en Versus bij Gianni Versage is hi-fashion uit Parijs, Brussel, Antwerpen en Dusseldorf voor betaalbare prijzen. Henk Pater verzorgt zelf alle inkoop. De uitgebreide collectie Escana, waaronder mantelpakken, mantels, jacks, pantalons, vesten, truien en blazers, is gemaakt van mooie wollen stoffen, zoals kashmir en zuivere scheerwol. Henk Pater heeft nauwelijks of geen kleding van kunststof in voorraad. Henk Pater: "Jonge, dynamische kleding is van Marccain en is dit seizoen gebaseerd op Coco Chanel in zachte pasteltinten. Grijs en zwart zijn veelgedragen kleuren, afgewisseld met camelkleur. De mode bestaat voor het jongere publiek vooral uit korte rokken, met hele platte schoenen of hoge pumps, waarbij dikke lycra panties gedragen worden. De schoenen zijn van Stefanie Kelian."
      Bij Henk Pater zijn accessoires, passend bij de kleding die hij verkoopt in ruime mate aanwezig. Hierbij valt te denken aan hoeden, ceintuurs, tassen, sjaals, etc.. HB MODE Kerkplein 7, heeft klanten overal vandaan, maar ook steeds meer mensen uit Ommen weten de weg ernaartoe te vinden. De kledingmaten in deze zaak lopen van maat 36 tot maat 44. In de andere zaak, schuin er tegenover, wordt verkocht in de maten 38 tot en met 48, waarbij vooral aandacht is voor de maten 44 en 46. De kleding is wat meer klassiek en de rokken wat langer. ARA, Bassler en Schneeberger zijn de namen voor de damesjaponnen. Ook zijn er mantels in zeer betaalbare prijzen. Henk Pater: "We verkopen kleding die bij de mens past. Ons advies is dan ook zeer klantgericht. Mensen die kwaliteit belangrijk vinden en modieus gekleed willen gaan, kopen dus bij Henk Pater - een trendy winkel met betaalbare prijzen."
    Persoon-ID I198  Pater Reestdal
    Laatst gewijzigd op 20 jan 2018 

    Vader Hendrik Pater,   geb. 28 dec 1909, Schottershuizen, Zuidwolde Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 03 mrt 1967, Zuidwolde Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 57 ) 
    Moeder Annigje Kroezen,   geb. 30 sep 1913, Hoogeveen Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 14 dec 2008  (Leeftijd 95 ) 
    Getrouwd 30 sep 1948  Zuidwolde Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
    Aantekeningen 
    • Voor haar huwelijk was Annigje als dienstmeid in dienst bij boer Kwint.'s Ochtends om vier uur ging ze met de knecht de weilanden in om te helpen bij het melken van de koeien. De volle melkbussen moesten om zeven uur aan het water staan, zodat de melkrijder ze naar de melkfabriek kon vervoeren. Voor Annigje was het dan hard werken om het melkgerei, zoals 'pullen', zeven en emmers weer schoon te boenen en te drogen te leggen. Dit ritueel herhaalde zich 's middags om vier uur nog een keer. Verder moest ze in de huishouding helpen met wassen, strijken, schoonmaken, poetsen e.d., wat in die tijd allemaal met de hand moest gebeuren. Haar salaris bestond uit drie gulden per week plus kost en inwoning.
      Enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog trouwden Hendrik en Annigje. Ze gingen wonen in de boerderij van vader en moeder Pater op Schottershuizen, in de gemeente Zuidwolde.
      Zuidwolde was in die tijd een klein dorp met een brink en daar om heen enige boerderijen. Rondom het dorp lagen enkele gehuchten (buurtschappen) zoals Schottershuizen. Hoewel er niet veel woningen stonden in de gemeente Zuidwolde, waren er in 1948 wel zesduizend inwoners. Zuidwolde had bovendien een boterfabriek, een molen, de beschuitfabriek van Bosker en broodbakkerij Drost.
      Hendrik en Annigje zetten het gemengd bedrijf op dezelfde wijze voort echter aangevuld met een agentschap van Visser Tuinzaden uit Steenwijk, waarvoor ze boekjes bij de inwoners van de gemeente Zuidwolde bezorgden, zodat ze later aan deze mensen pootaardappelen, zaden, pootplantjes e.d. konden verkopen. Verder was hun boerderij een uitgiftepunt van de Boermarke voor verhuur van landbouwwerktuigen. Door deze aktiviteiten kwamen er veel mensen bij de familie Pater over de vloer.
      In de maand november werden er varkens geslacht en af en toe ook weleens een 'pink'. Voor de beide kinderen Henk en Klaasje werden speciaal twee kleine worstjes gemaakt, die aan de wiemel te drogen werden gehangen, naast de achterhammen e.d., zodat ze rond kerstmis gegeten konden worden. De handgemaakte worsten waren onovertreffelijk van smaak. De buurtbewoners werden in de slachtmaand voorzien van een 'hutspottie' met een leverworst en een bloedworst. Volgens Annigje ging vaak het lekkerste weg en zelf hielden ze de resten over. Maar gelukkig ontvingen ze later van de andere slachtende boeren in de naaste omgeving zelf ook weer 'hutspotties'. Kippen werden vaak alleen geslacht als ze van de leg af waren. Dochter Klaasje weet zich anno 1996 nog te herinneren, dat het vervoer van hooi, mest, melkbussen e.d. met de 'wupkarre' ging, welke werd getrokken door een paard.
    Gezins-ID F50  Gezinsblad  |