Annigje Kroezen

Vrouwelijk 1913 - 2008  (95 )


Persoonlijke informatie    |    Media    |    Alles    |    PDF

 • Naam Annigje Kroezen 
  Geboren 30 sep 1913  Hoogeveen Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Geslacht Vrouwelijk 
  Overleden 14 dec 2008 
  Persoon-ID I195  Pater Reestdal
  Laatst gewijzigd op 26 jan 2013 

  Vader Hendrik Kroezen 
  Moeder Klaasje Pastoor 
  Gezins-ID F49  Gezinsblad  |  

  Gezin Hendrik Pater,   geb. 28 dec 1909, Schottershuizen, Zuidwolde Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 03 mrt 1967, Zuidwolde Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 57 ) 
  Getrouwd 30 sep 1948  Zuidwolde Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Type: Civil 
  Aantekeningen 
  • Voor haar huwelijk was Annigje als dienstmeid in dienst bij boer Kwint.'s Ochtends om vier uur ging ze met de knecht de weilanden in om te helpen bij het melken van de koeien. De volle melkbussen moesten om zeven uur aan het water staan, zodat de melkrijder ze naar de melkfabriek kon vervoeren. Voor Annigje was het dan hard werken om het melkgerei, zoals 'pullen', zeven en emmers weer schoon te boenen en te drogen te leggen. Dit ritueel herhaalde zich 's middags om vier uur nog een keer. Verder moest ze in de huishouding helpen met wassen, strijken, schoonmaken, poetsen e.d., wat in die tijd allemaal met de hand moest gebeuren. Haar salaris bestond uit drie gulden per week plus kost en inwoning.
   Enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog trouwden Hendrik en Annigje. Ze gingen wonen in de boerderij van vader en moeder Pater op Schottershuizen, in de gemeente Zuidwolde.
   Zuidwolde was in die tijd een klein dorp met een brink en daar om heen enige boerderijen. Rondom het dorp lagen enkele gehuchten (buurtschappen) zoals Schottershuizen. Hoewel er niet veel woningen stonden in de gemeente Zuidwolde, waren er in 1948 wel zesduizend inwoners. Zuidwolde had bovendien een boterfabriek, een molen, de beschuitfabriek van Bosker en broodbakkerij Drost.
   Hendrik en Annigje zetten het gemengd bedrijf op dezelfde wijze voort echter aangevuld met een agentschap van Visser Tuinzaden uit Steenwijk, waarvoor ze boekjes bij de inwoners van de gemeente Zuidwolde bezorgden, zodat ze later aan deze mensen pootaardappelen, zaden, pootplantjes e.d. konden verkopen. Verder was hun boerderij een uitgiftepunt van de Boermarke voor verhuur van landbouwwerktuigen. Door deze aktiviteiten kwamen er veel mensen bij de familie Pater over de vloer.
   In de maand november werden er varkens geslacht en af en toe ook weleens een 'pink'. Voor de beide kinderen Henk en Klaasje werden speciaal twee kleine worstjes gemaakt, die aan de wiemel te drogen werden gehangen, naast de achterhammen e.d., zodat ze rond kerstmis gegeten konden worden. De handgemaakte worsten waren onovertreffelijk van smaak. De buurtbewoners werden in de slachtmaand voorzien van een 'hutspottie' met een leverworst en een bloedworst. Volgens Annigje ging vaak het lekkerste weg en zelf hielden ze de resten over. Maar gelukkig ontvingen ze later van de andere slachtende boeren in de naaste omgeving zelf ook weer 'hutspotties'. Kippen werden vaak alleen geslacht als ze van de leg af waren. Dochter Klaasje weet zich anno 1996 nog te herinneren, dat het vervoer van hooi, mest, melkbussen e.d. met de 'wupkarre' ging, welke werd getrokken door een paard.
  Kinderen 
   1. Hendrik Pater,   geb. 31 mei 1951, Schottershuizen, Zuidwolde Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats
   2. Klaasje Pater,   geb. 06 dec 1952, Schottershuizen, Zuidwolde Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats
  Laatst gewijzigd op 31 aug 2004 
  Gezins-ID F50  Gezinsblad  |  

 • Foto's
  Pater-Reestdal: Annigje Pater-Kroezen in klederdracht.
  Pater-Reestdal: Annigje Pater-Kroezen in klederdracht.
  Mevrouw Pater-Kroezen heeft tot op hoge leeftijd elke zomer in klederdracht op de folkloristiche markt in Zuidwolde gestaan.