Hendrik Pater

Mannelijk 1909 - 1967  (57 )


Persoonlijke informatie    |    Media    |    Bronnen    |    Alles    |    PDF

  • Naam Hendrik Pater 
    Geboren 28 dec 1909  Schottershuizen, Zuidwolde Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
    Geslacht Mannelijk 
    Beroep landbouwer 
    Overleden 03 mrt 1967  Zuidwolde Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
    Persoon-ID I191  Pater Reestdal
    Laatst gewijzigd op 4 okt 2005 

    Vader Hendrik Pater,   geb. 16 aug 1874, Schottershuizen, Zuidwolde Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 17 aug 1936, Zuidwolde Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 62 ) 
    Moeder Klaasje Dekker,   geb. 22 aug 1884, Zuidwolde Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 14 mei 1968, Schottershuizen, Zuidwolde Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 83 ) 
    Getrouwd 12 apr 1907  Zuidwolde Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [1
    Aantekeningen 
    • Hendrik en Klaasje woonden vanaf april 1907 in een boerderij (uit 1696) te Schottershuizen (eerst nr. A/140 werd later A/177, daarna A/206 en nog weer later A/288, nu nr. 27), welke zo'n 130 meter van de hoofdweg lag en te bereiken was via een 'boeren'zandpad. Het was een gemengd bedrijf met landbouw en veeteelt. Op het land werd o.a. rogge, haver en tarwe verbouwd, koeien en varkens werden gehouden voor de melk en voor de slacht, kippen zorgden voor de eieren, die op de eiermarkt bij cafe 'de Linde' van cafehouder Jan de Vries te Steenbergen, gemeente Zuidwolde, werden verkocht. Hendrik en Klaasje gingen elke week met z'n tweetjes, met paard en wagen naar de eiermarkt. Deze markt werd langs de straat gehouden, hetgeen goed mogelijk was omdat er nauwelijks autoverkeer was. Bij regenachtig weer stond men onder een soort overkapping achter het cafe. Eenmaal per jaar gingen ze naar de Ommer Bissing (een jaarmarkt) om daar o.a. het vee te verhandelen.
      Vader Hendrik leefde een beetje nonchalant, maar moeder Klaasje was een goede, oppassende vrouw, die haar best deed om de boerderij en de huishouding draaiende te houden, wat in het begin van de twintigste eeuw, zonder machines, geen eenvoudige opgave was.
    Gezins-ID F48  Gezinsblad  |  

    Gezin Annigje Kroezen,   geb. 30 sep 1913, Hoogeveen Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 14 dec 2008  (Leeftijd 95 ) 
    Getrouwd 30 sep 1948  Zuidwolde Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
    Type: Civil 
    Aantekeningen 
    • Voor haar huwelijk was Annigje als dienstmeid in dienst bij boer Kwint.'s Ochtends om vier uur ging ze met de knecht de weilanden in om te helpen bij het melken van de koeien. De volle melkbussen moesten om zeven uur aan het water staan, zodat de melkrijder ze naar de melkfabriek kon vervoeren. Voor Annigje was het dan hard werken om het melkgerei, zoals 'pullen', zeven en emmers weer schoon te boenen en te drogen te leggen. Dit ritueel herhaalde zich 's middags om vier uur nog een keer. Verder moest ze in de huishouding helpen met wassen, strijken, schoonmaken, poetsen e.d., wat in die tijd allemaal met de hand moest gebeuren. Haar salaris bestond uit drie gulden per week plus kost en inwoning.
      Enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog trouwden Hendrik en Annigje. Ze gingen wonen in de boerderij van vader en moeder Pater op Schottershuizen, in de gemeente Zuidwolde.
      Zuidwolde was in die tijd een klein dorp met een brink en daar om heen enige boerderijen. Rondom het dorp lagen enkele gehuchten (buurtschappen) zoals Schottershuizen. Hoewel er niet veel woningen stonden in de gemeente Zuidwolde, waren er in 1948 wel zesduizend inwoners. Zuidwolde had bovendien een boterfabriek, een molen, de beschuitfabriek van Bosker en broodbakkerij Drost.
      Hendrik en Annigje zetten het gemengd bedrijf op dezelfde wijze voort echter aangevuld met een agentschap van Visser Tuinzaden uit Steenwijk, waarvoor ze boekjes bij de inwoners van de gemeente Zuidwolde bezorgden, zodat ze later aan deze mensen pootaardappelen, zaden, pootplantjes e.d. konden verkopen. Verder was hun boerderij een uitgiftepunt van de Boermarke voor verhuur van landbouwwerktuigen. Door deze aktiviteiten kwamen er veel mensen bij de familie Pater over de vloer.
      In de maand november werden er varkens geslacht en af en toe ook weleens een 'pink'. Voor de beide kinderen Henk en Klaasje werden speciaal twee kleine worstjes gemaakt, die aan de wiemel te drogen werden gehangen, naast de achterhammen e.d., zodat ze rond kerstmis gegeten konden worden. De handgemaakte worsten waren onovertreffelijk van smaak. De buurtbewoners werden in de slachtmaand voorzien van een 'hutspottie' met een leverworst en een bloedworst. Volgens Annigje ging vaak het lekkerste weg en zelf hielden ze de resten over. Maar gelukkig ontvingen ze later van de andere slachtende boeren in de naaste omgeving zelf ook weer 'hutspotties'. Kippen werden vaak alleen geslacht als ze van de leg af waren. Dochter Klaasje weet zich anno 1996 nog te herinneren, dat het vervoer van hooi, mest, melkbussen e.d. met de 'wupkarre' ging, welke werd getrokken door een paard.
    Kinderen 
     1. Hendrik Pater,   geb. 31 mei 1951, Schottershuizen, Zuidwolde Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats
     2. Klaasje Pater,   geb. 06 dec 1952, Schottershuizen, Zuidwolde Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats
    Laatst gewijzigd op 31 aug 2004 
    Gezins-ID F50  Gezinsblad  |  

  • Foto's
    Pater-Reestdal: Hendrik Pater 1909-1967, einde diensttijd.
    Pater-Reestdal: Hendrik Pater 1909-1967, einde diensttijd.
    Dit zal waarschijnlijk in 1931/1932 zijn geweest.
    Pater-Reestdal: Hendrik Pater 1909-1967 & Annigje Kroezen.
    Pater-Reestdal: Hendrik Pater 1909-1967 & Annigje Kroezen.
    Op 30 september 1948 trouwden Hendrik en Annigje. Ze gingen wonen in de boerderij van vader en moeder Pater op Schottershuizen.

  • Bronnen 
    1. BS.