Kors Pater

Mannelijk 1950 - 2023  (72 )


Persoonlijke informatie    |    Bronnen    |    Alles    |    PDF

 • Naam Kors Pater 
  Geboren 20 okt 1950  Leersum Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [1
  Geslacht Mannelijk 
  Beroep loonwerker, vrachtwagen chauffeur, terrein beheerder Valkenheide Maarsbergen, Jachtopzichter in Leersum daarna landgoed Maarsbergen. 
  Verblijfplaats
  • Woonde hiervoor aan de Scherpenzeelseweg 2 te Maarsbergen. Daarna Maarnsegrindweg 51 Maarsbergen
  Overleden 08 jul 2023  Maasbergen Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [2
  Begraven 13 jul 2023  Leersum Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [3
  Aantekeningen 
  • Kors komt door zijn werk regelmatig in het nieuws zowel in de kranten als op TV. Op 2 maart 2005 vermeldde de Veenendaalse krant dat er 'Dode reeën door drukte in bos', waarin Kors meent dat veel mensen van de bospaden afgaan.

   Onnodig dierenleed frustreert
   Door: Paul Nolens | donderdag 15 januari 2009 15:00

   LEERSUM/MAARSBERGEN - Het jaar is voor Kors Pater begonnen zoals het vorige jaar eindigde. En dat is in het geval van de valwildcoördinator niet positief. Sinds de oprichting van stichting Valwild in 2006 is de boswachter van landgoed Maarsbergen coördinator. Pater: "Al het aangereden wild komt bij mij terecht. Bijna altijd gaat het om reeën. In 2008 zijn er in de provincie 329 reeën aangereden. Daarvan is ongeveer 60% verongelukt op de Heuvelrug."

   In 2008 is het aantal aangereden reeën met 105 gestegen ten opzichte van 2007, die extreme stijging kan Pater niet verklaren. Het probleem op zich is volgens de bezorgde boswachter wel te verklaren. "De recreatiedruk in dit gebied neemt enorm toe, de reeën hebben steeds minder leefruimte en zoeken vanuit hun instinct naar een plek om rustig te kunnen leven. Daarbij moeten ze de weg vaak oversteken." Bewustwording bij recreanten is volgens Pater van groot belang. "Mensen moeten gaan beseffen dat ze in het bos op bezoek zijn in het leefgebied van dieren. Er wordt in mijn ogen te veel aan de recreanten gedacht in het natuurgebied en niet aan de reeën." Het woord recreëren stuit Pater eigenlijk al tegen de borst. "Het zou geen recreëren moeten heten maar 'genieten van de natuur'. Als je wil recreëren dan ga je maar naar het Veluwemeer, in het bos moet je met respect voor de omgeving genieten."

   De frustratie klinkt duidelijk door in het verhaal van Pater. "Natuurlijk is het frustrerend. Buiten het feit dat ik meer dan honderd keer per jaar mijn bed uit wordt gebeld vanwege een aanrijding is er gewoon sprake van onnodig dierenleed. Als een ree aangereden is, maar niet dood, dan moet ik hem afmaken. Er is niets erger dan een ziek dier afmaken."

   Het Leersumse veld is volgens Pater een van de plekken waar de verhouding tussen de recreatie en de bewoners van het bos volledig scheef is gegroeid. De ijspret van de afgelopen tijd was daar ook debet aan volgens de boswachter. "Het is logisch dat mensen willen genieten van het ijs, maar door de drukte op en rond de plas werd wel 25% van het woongebied van de reeën verstoord. Ik kan het mensen niet kwalijk nemen, want ze beseffen het natuurlijk niet. Het gebied zou ook veel beter beheerd moeten worden. Mensen moeten zich aan de toegangsregels houden en de beheerders zouden moeten toezien op het naleven van die regels."

   Voor het nieuwe jaar is Pater niet veel positiever gestemd. "Ik hoop natuurlijk dat het beter wordt dan vorig jaar, maar het is nu halverwege januari en de teller staat alweer op twaalf, dat stemt me niet positief. We moeten iets aan de overpopulatie doen, de draagkracht is simpelweg niet toereikend voor het aantal reeën. Maar het begint allemaal met bewustwording van het probleem."
  Persoon-ID I1849  Pater Amerongen
  Laatst gewijzigd op 31 aug 2023 

  Vader Marinus Pater,   geb. 07 aug 1925, Renswoude Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 19 mrt 2020, Amerongen Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 94 ) 
  Moeder Elisabeth de Haas,   geb. 02 sep 1922, Amerongen Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 03 jul 1999, Leersum Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 76 ) 
  Getrouwd 29 apr 1948  Amerongen Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [4
  Gezins-ID F406  Gezinsblad  |  

  Gezin Elisabeth Gerarda Maria Stokman,   geb. 15 dec 1949, Driel/Heteren Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 28 sep 2001, Maarsbergen Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 51 ) 
  Getrouwd 14 okt 1977  Heteren (Ge) Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Type: Civil 
  Aantekeningen 
  • Heeft de zorg van een "uithuis wonende vriendin van zijn dochter" Wilma in huis.
  Kinderen 
   1. Elisabeth Johanna Pater
   2. Adriana Margaretha Pater,   geb. 22 mei 1982, Maarsbergen Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   begr. jul 2023  (Leeftijd ~ 41 )
   3. Wilma Pater
  Laatst gewijzigd op 18 okt 2013 
  Gezins-ID F408  Gezinsblad  |  

 • Bronnen 
  1. Uitreksel geboorte reg.

  2. ovl. krt.

  3. ovl.krt.

  4. PK vader.