Karel Trouwee

Mannelijk 1860 - 1883  (23 )


Persoonlijke informatie    |    Alles    |    PDF

  • Naam Karel Trouwee 
    Geboren 09 okt 1860  Leiden Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
    Geslacht Mannelijk 
    Overleden 02 dec 1883  Leiden Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
    Persoon-ID I12413  Pater Amerongen
    Laatst gewijzigd op 10 jul 2001 

    Vader Johannes Trouwee,   geb. 31 jul 1819, Leiden Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 16 feb 1897, Leiden Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 77 ) 
    Moeder Lena Wallaert,   geb. 1818, Leiden Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
    Ondertrouw 07 sep 1849  Leiden Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
    Getrouwd 19 sep 1849  Leiden Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
    • Johannes is dan wever en zou weduwe zijn van SUSANNA Maria Vavier.
    Getrouwd Leiden Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
    Aantekeningen 
    • Hoewel Johannes alleen voor Nicolaas had te zorgen, had hij kennelijk toch haast om te trouwen. Twee maanden na het overlijden van Clasina hertrouwd hij. Binnen een jaar krijgt hij bij zijn tweede vrouw een tweeling waarvan er een nog geen maand leeft.

      Leiden werd in korte tijd (van 1849 tot 1866) vier keer beheerst door de cholera, ookwel Aziatische braakloop genoemd. Wie die ziekte oploopt moest veel braken en vaak naar het toilet. De ziekte werd veroorzaakt door besmet drinkwater. De cholera eiste weliswaar niet zoveel slachtoffers als de pest, maar toch lieten honderden Leidenaars tijdens een epidemie het leven.
      De meeste mensen dronken in die tijd al geen water meer uit de gracht. Daar was het te smerig voor. Dat gebeurde alleen in ergste nood, als er te weinig drinkwater was. Velen dronken regenwater, een aantal mensen hadden putten gegraven waarin het water met ondermeer kiezelstenen en enigzins werd gezuiverd. In geval van nood werden bijvoorbeeld de spaarbekkens onder de Hooglandse Kerk aangesproken. Twee pompen bij die kerk zijn nog het tastbare bewijs dat Leidenaars zich vroeger tijdens de droogte tegoed deden aan de grote hoeveelheden regenwater die zich in de fundamenten had opgehoopt.
      Met de aanleg van de waterleiding (1878) in Leiden verdween ook de ziekte.

      We zien dat Johannes van de 13 kinderen, die hij bij twee vrouwen kreeg, maar drie kinderen als stamhouder over blijven: Nicolaas, Johannes en Jeremias.
    Gezins-ID F4545  Gezinsblad  |