Willem Pater

Mannelijk 1893 - 1995  (101 )


Persoonlijke informatie    |    Media    |    Bronnen    |    Alles    |    PDF

  • Naam Willem Pater 
    Geboren 26 dec 1893  Baarn Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [1
    Geslacht Mannelijk 
    Beroep Rijwiel-hersteller 
    Verblijfplaats
    • Woonde op de Brinkweg te Baarn.
    Overleden 03 jan 1995  Baarn Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [2
    Begraven Baarn Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
    Aantekeningen 
    • Willem Pater werd geboren Op 26 december 1893 te Baarn.
      Zijn vader werkte bij de Baarnse dependance van de Utrechtse Brood- en meelfabriek. Toen zijn vader ziek werd was het de bedoeling dat hij de taken van zijn vader zou gaan waarnemen. In bakker worden zag hij echter geen brood, zijn voorkeur ging uit naar de techniek. Toch heeft hij eerst nog jaren als bakker zijn geld verdient n.l. bij van Zanten in Baarn.
      Op 17 jarige leeftijd vertrekt hij dan toch uit het ouderlijk huis om te gaan werken bij een rijwielfabriek in Zetten-Andelst. Na een half jaar keerde hij terug naar Baarn, dit omdat zijn broer, die een rijwielhandel in de Laanstraat had (t.o Bakker), ziek werd.
      In 1913 werd zijn zieke broer opgeroepen voor militaire dienst, dit in verband met de mobilistatie. Zijn broer moest in militaire dienst een mars lopen van Harderwijk naar Gouda in één dag. Na deze mars is hij nooit meer van zijn bed gekomen en overleed korte tijd erna. Willem Pater dreef toen dus de rijwielhandel van zijn broer. Hem was verteld dat als hij vrijwillig dienst nam in de Landstorm (2 x per week oefenen) hij niet in militaire dienst hoefde en bij de zaak kon blijven. Toch moest hij zich melden en dus werd de zaak van de hand gedaan. Hij kwam in dienst als dienstplichtig militair (soldij 10 cent p/d). In 1918 was hij reeds Sergeant. Toen in 1918 de demobilistaie werd afgekondigd, mocht hij helaas niet naar huis. Vele onderofficieren die niet gemist konden worden werden verplicht aan te blijven.

      Tijdens zijn kerstverlof in 1918 hoorde hij van het te koop staan van een rijwielhandel in de Brinkstraat. In korte tijd waren de drie voorgaande bedrijven in hetzelfde pand failliet gegaan. Toch waagde hij het erop en kocht de rijwielhandel. Hij kocht het pand voor 15.000 gulden (± 6820 euro). Voor nu een peulenschil maar toen verdiende hij als militair zelf maar 120 gulden (± 55 euro) per maand. Hij schreef een brief aan zijn leidinggevenden dat hij een bedrijf had gekocht en dat het dus onmogelijk was dit te combineren. Per 1 mei 1919 kreeg hij grootverlof. Vanaf dat kerstverlof, stortte hij zich volledig op de zaak, buiten verkoop werden allerlei reparaties uitgevoerd. Zo kon men er de kapotte naaimachine brengen, maar ook werden de schaatsen er geslepen, zelfs de schaatsen van de Koningin werden door hem geslepen. Alles werd gerepareerd zelfs conussen voor de fiets werden weer met de hand geslepen en gingen daardoor weer voor jaren mee. Natuurlijk kon dat in die tijd nog.

      In 1919 trouwt Willem met Rinske van Nieuwenhuis (Overleden 7 Jan.1930). Uit dit huwelijk worden Gerrit (Eddy) 3 Mei 1920, Rintje (Dik) 28 Maart 1921 en Hendrik (Henk) 3 Jan.1925 (Overleden in Canada 1991) geboren. In 1931 hertrouwt Willem met Catharina van der Woord. Uit dit huwelijk wordt op 7-8-1935 Marinus (Rien) geboren. In 1963 deed de heer Pater het pand over aan Janssen (woninginrichting), dit omdat hij begon te sukkelen met zijn gezondheid. Een half jaar lag hij in het ziekenhuis. De arts verbood hem daarna iedere vorm van werk. Toch begon hij weer met werken omdat hij het "thuishangen" niet langer uithield. Zo begon hij dus op zijn 70-ste levensjaar aan een nieuwe baan bij Luctor B.V. (schoolmaterialen) op de Oude Utrechtseweg. Na 60 arbeidsintensieve jaren besluit hij op 77 jarige leeftijd te gaan genieten van zijn welverdiende pensioen, alhoewel genieten, hij bleef n.l. nog tot op 83 jarige leeftijd voorzitter van de Brinkstraat winkeliersvereniging. Op 3-1-1995 overleed de heer Willem Pater en verloor Baarn een zeer bekend en markant persoon.

      Willem Pater was een actief lid binnen diverse Baarnse verenigingen:
      - Lid van Oranjevereniging.
      - Lid van muziekvereniging Crescendo.
      - Voorzitter van Gymnastiekvereniging Exelsior.
      - 35 jaar voorzitter D.S.K. (Door Samenwerking Krachtig een soort van sociale verzekering ook wel ziekenkas genoemd).
      - Voorzitter Brinkstraat winkeliersvereniging Baarn.
      - Lid van Baarns Mannenkoor.

      Paters rijwielen een begrip in Baarn!
      Wie herinnert zich niet die "Blauwe mug" zoals wij hem noemde???

      Het was een BMW Isetta uit 1960 met als vaste bestuurder W.Pater! De meesten van ons zullen zich dit beeld nog wel voor de geest kunnen halen, anderen zeggen gelijk de fietsenwinkel uit de Brinkstraat.

      Bron: www.oud-baarn.nl

      Een interview van Corrie Kroon-Van Oostrum met Willem Pater, gepubliceerd in de Handelspost van 26-6-1985:
      Baarn - Deze week een gesprek met een Baarnse zakenman van weleer. Zijn zaak was gevestigd in de Brinkstraat. De kalender wees 2 januari 1919 aan, toen de heer W. Pater zijn rijwielzaak begon.

      De heer W. Pater is de leeftijd van negentig gepasseerd. Het is hem niet aan te zien en ook als hij vertelt spelen de jaren geen rol. "Op mijn leeftijd vraagt men wel eens Zou je het nog over willen doen? Nou, dan zeg ik altijd direct: "Als ik het over zou kunnen doen zoals het was, ja maar mijn leven overdoen in deze tijd, nee."
      Vroeger, och we waren toen ik jong was ook wel eens ondeugend, maar die mentaliteit van tegenwoordig, die vind ik niet goed to keuren. Trouwens, als er van "je leven overdoen" sprake zou zijn, zou ik zeker weer in de rijwiel-handel gaan. In 1963 ben ik met de zaak gestopt, maar we zijn altijd in de Brinkstraat blijven woven. Mijn vrouw en ik hebben ons hart verpand aan de Brinkstraat, zo zou je het wel kunnen stellen Sinds anderhalf jaar wonen we echt boven de zaak van vroeger en genieten we dagelijks van het mooie uitzicht en de gezellige drukte."

      Als ik denk aan vroeger, vervolgt de heer Pater, dan komt direct mijn diensttijd in gedachten. Dat was in 1914, de soldij was een dubbeltje per dag. Gelukkig werd ik al gauw korporaal, hetgeen me twee dubbeljtjes opleverde. Ik kon het best vinden met de jongens in dienst. Ruim vier jaar ben ik in dienst gebleven. Toen ik vier dagen verlof had, rond de kerstdagen van 1918, besloot ik niet meer terug to gaan. Ik schreef een keurige brief naar de sergeant, waarin ik hem vertelde dat ik per 2 januari 1919 een eigen zaak begon. Officieel ben ik pas in mei 1919 afgezwaaid, maar problemen zijn er van mijn besluit niet gekomen. De heer en mevrouw wonen in een huisje van tevredenheid. Mevrouw C. Pater-Van der Woord, ook een echte Baarnse, mengt zich zo nu en dan in het gesprek "Zelf kan ik soms niet zo goed uit de weg," aldus mevrouw Pater, "maar mijn man is er altijd om mij de helpende hand to bieden. We redden het nog best zo en zijn daar ook erg dankbaar voor. Mijn man zegt altijd: Een bejaardenhuis is voor oude mensen, daar zijn wij nog niet aan toe. "We lezen allebei graag," vult de heer Pater aan, "en schaken doe ik ook met plezier. De vrije tijd weten wij best to besteden. Terugkijken in de tijd doe ik eigenlijk niet zo dikwijls. Ik ben - denk ik - nog to druk met "nu" bezig.
      Wat nu het geheim is van hoogbejaard en tegelijkertijd nog zo vitaal en levenslustig zijn? "Een hoge leeftijd wordt je geschonken, maar je kunt zelf veel doen aan het plezierig maken van je lezen." De heer Pater: "Ik ben altijd optimistisch en nooit chagerijnig. Gaat het eens een dag niet zo naar mijn zin, dan denk ik, morgen gaat het wel beter. De fiets heb ik zo'n twee jaar geleden aan de kant gezet, maar met de auto rijd ik nog steeds", besluit de heer Pater toch wel een beetje trots. De scootermobiel letta is 26 jaar oud en met plezier rijdt het echtpaar Pater nog met de auto. Het beroep rijwielhandelaar is in ons gesprek niet zo speciaal aan de orde gekomen, meer het bezig zijn van elke dag, "ledere dag is winst voor ons," voegt mevrouw Pater tot slot aan het gesprek toe. Tot zijn 83ste jaar heeft de heer Pater altijd gewerkt en ook nu is hij nog altijd bezig. Voor kleine reparaties in huis draait de heer Pater zijn hand niet om. Gereedschap heeft hij genoeg, zelfs en klein bankschroefje ontbreeekt niet in zijn hobbykamertje. "Laat nog even het huis zien, "vraagt de vrouw des huizes aan haar man. Blijdschap allerwege, tevredenheid in de harten van dit echtpaar, het geheim van levensblijheid.
    Persoon-ID I1091  Pater Amerongen
    Laatst gewijzigd op 16 jul 2018 

    Vader Gerrit Pater,   geb. 10 jun 1865, Barneveld (Esveld) Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 10 aug 1920, Baarn Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 55 ) 
    Moeder Jannetje van Grootheest,   geb. 24 okt 1860, Nijkerk (Achterveen) Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 28 mei 1907, Baarn Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 46 ) 
    Getrouwd 29 okt 1886  Eemnes Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [3
    Gezins-ID F69  Gezinsblad  |  

    Gezin 1 Rinske van Nieuwenhuis,   geb. 19 aug 1892, Leewarderadeel Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 07 jan 1930, Baarn Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 37 ) 
    Getrouwd 18 jun 1919  Leeuwarden-Huizum (Fr) Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [4
    Type: Civil 
    Kinderen 
     1. Gerrit Pater,   geb. 03 mei 1920, Baarn Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 26 jan 2013, Baarn Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 92 )
     2. Rintje Pater,   geb. 28 mrt 1921, Baarn Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 28 mrt 2016, Vinkeveen (gem.De Ronde Venen) Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 95 )
     3. Hendrik Pater,   geb. 03 jan 1925, Baarn Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 1991, Canada Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 65 )
     4. N.N. Pater,   geb. 07 jan 1930, Baarn Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 07 jan 1930, Baarn Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 0 )
    Grafstenen
    Pater Amerongen
    Pater Amerongen
    Laatst gewijzigd op 23 jan 2006 
    Gezins-ID F71  Gezinsblad  |  

    Gezin 2 Catharina van der Woord,   geb. 01 sep 1900, Baarn Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 06 nov 1994, Baarn Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 94 ) 
    Getrouwd 28 mei 1931  Baarn Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [5
    Type: Civil 
    Kinderen 
     1. Marinus Pater
    Laatst gewijzigd op 22 mei 2016 
    Gezins-ID F72  Gezinsblad  |  

  • Foto's
    Pater Amerongen
    Pater Amerongen
    Militair

    Documenten
    Pater Amerongen
    Pater Amerongen
    Pater Amerongen
    Pater Amerongen
    Certificaat van officiele vertegenwoordiger van Simplex rijwielfabrieken

  • Bronnen 
    1. cbg 18300/2969115.

    2. Baarnsekaarten.

    3. GenLias UA toeg. 481 inv. 218.

    4. EP echtgenoot 0033956-18300 Leewarderadeel.

    5. BS 463 inv 290-07.